POSJETITE KURAN.BA
 
 

ramazan

Kemal B. | Saff br/str. 47

Post, kako ga je praktikovao Poslanik, a.s.


Pritisnuti vlastitim životnim problemima, raznim obicajima i novotarijama koje nisu u skladu sa Šerijatom, mnogi Bošnjaci ce se zapitati kako da postim ramazan na nacin kako je to cinio Allahov Poslanik, a.s.?



Na pravog vjernika koji stalno obnavlja svoj iman ove stvari nece uticati. Musliman koji se drži svoje vjere, koji na svaki namaz odlazi u džamiju ,ciji se jezik ne suši spominjuci Allaha i tražeci oprost od Njega, koji se trudi da cini što je moguce manje grijeha, sposoban je uz Allahovu pomoc riješiti te probleme. Pogledajmo samo u meduljudske odnose, ekonomsku i politicku situaciju u kojoj je živjela prva generacija muslimana. Kako su bili teški njihovi uslovi za život. Neprijatelji koji su ih okruživali bili su mnogo mocniji i u svakom pogledu napredniji od muslimana. Ali i pored velikog siromaštva u kome su bili, bez razvijene ekonomije, armije, politike, prvi muslimani su uspjeli izvojevati najvece pobjede nad neprijateljem upravo u danima mubarek mjeseca ramazana. Danas kada je Allah,dž.š.,iz Svoje blagodati dao muslimanima da uživaju sve blagodati, bilo bi prece da se sve one iskoriste u cinjenju ibadeta Uzvišenom. Džamije su prostrte najljepšim i najudobnijim cilimima, u svakoj od njih razvedeno je grijanje, u vecini naših džamija imamo knjižnice. Ali i pored svega toga koliko današnji muslimani vremena provode u Allahovim kucama?


Vrijednost posta

U jeziku post znaci ustezanje od necega. Post u šerijatskoj terminologiji znaci sa nijetom i svjesno ustezanje od svega što ga kvari u vremenu od zore do zalaska sunca. Post u mjesecu ramazanu je farz, i ko se omrsi necim u toku dana bez valjanog razloga, ucinio je veliki grijeh. Allah, dž.š., je ramazanski post izabrao za Sebe. Za taj post On nagraduje i povecava nagradu koliko hoce. Dova postaca se ne odbija. Postac ima dvije nagrade. Post ce se na Sudnjem danu zauzimati kod Allaha za postaca. Zadah iz usta postaca draži je Allahu od mirisa miska. Ko posti jedan dan na Allahovom putu, Allah ce zbog toga udaljiti njegovo lice sedamdeset godina od vatre. U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan na koja ce uci samo postaci i niko drugi ... Ovo su samo neke od vrijednosti ramazanskog posta. Zar se bilo ko drugi može pohvaliti ovakvim blagodatima koje su muslimanima obecane za samo jedan mjesec.


Šart Islama

Post u ramazanu je jedan od pet šartova Islama. Dokaz za to su rijeci Uzvišenog: "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas da biste se grijeha klonili" (Prijevod znacenja- El-Bekare, 183.)


Kao i rijeci:"U mjesecu ramazanu pocelo je objavljivanje Kur'ana,koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuce, neka ga u postu provede , a ko se razboli ili se na putu zadesi neka isti broj dana naposti - Allah želi da vam olakša a ne da poteškoce imate, da odredeni broj dana ispunite i da Allaha velicate zato što vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete" (Prijevod znacenja -El-Bekare, 185.). Od Ibni Omera, r.a., se prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: "Islam je sagraden na petero: Svjedocenju da nema drugog boga sem Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik, klanjanju namaza, davanju zekata, postu ramazana i hadža".

Što se nagrade postacu tice Poslanik, a.s., kaže: "Za svako dobro djelo koje ucini sin Ademov ima nagradu od 10 do 70 puta vecu, osim posta, on je Moj i Ja za njega nagradujem, jer je on ostavio uživanje, jelo i pice radi Mene".


Dvije postaceve radosti

Postac ima dvije radosti. Prva radost mu je kada iftari, a druga je kada sretne svoga Gospodara. Kaže Poslanik, a.s.: "Kada dode ramazan otvore se džennetske a zatvore džehennemske kapije i okuju se šejtani ."


Bilježi Tirmizi i Ibni Madže da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Kada dode prva noc ramazana okuju se šejtani, otvore se džennetske kapije, tako da ni jedna ne ostane zatvorena, a zatvore se kapije Džehennema tako da ni jedna ne ostane otvorena i pozvace se: "O ti koji radiš dobro, pridi, o ti koji radiš zlo, umanji ga. Te noci ce biti onih koji ce uocište naci kod Allaha i tako svaku noc."

Sunneti posta


Ramazanski post ima neke adabe i sunnete. Neki od njih su pohvalna (mustehab) djela. Prvo od tih djela je odgadanje sehura. Drugo je požurivanje sa iftarom a to prema rijecima Allahova Poslanika, a.s.: "Ljudi ce biti u dobru dokle god budu požurivali sa iftarom." Takoder se prenosi od Poslanika, a.s., da je iftario prije nego klanja akšam a poslije ezana sa nekoliko datula, a ako ne bi imao datule popio bi nekoliko gutljaja vode. Trece - udaljavanje od grijeha. Svaki musliman se treba truditi stalno a u ramazanu posebno da cini što manje grijeha. Cetvrto - ne pretjerivati u jelu i picu i ne pretvarati ovaj plemeniti mjesec ibadeta i posta u mjesec prejedanja. Peto - cinjenje što više dobrih dijela. Dijeljenje imetka, prenošenje ili sticanje što više korisnog znanja, graditi što bolji odnos sa ljudima. Naš Poslanik, a.s., bio je najveci dobrocinitelj od svih ljudi, a najviše dobrocinstva cinio je upravo u ramazanu.

Ko je dužan postiti


Postiti je dužan svaki pametan i punoljetan musliman i muslimanka koji nije na putu, koji je to u mogucnosti i ako žena nema hajz ili nifas. Što se djeteta tice, kada napuni sedam godina roditelji ce mu naredivati post, a kad napuni deset udarice ga za propušten dan posta.